25.2.2011

Tukholman vinkkejä osa 1

Olin tuossa pari vuotta sitten Tukholmassa vaihdossa, joten ajattelin naputella tänne vähän mielipaikkojani kaupungista ennen kuin ne kaikki unohtuvat. Tai jos rehellisiä ollaan, niin osa lempparipaikoista on löytynyt vasta vaihtovuoden jälkeen ihan perinteisten risteilyreissujen yhteydessä. Silloin vaihtoaikana aika meni jotenkin muihin hömpötyksiin, kuin esimerkiksi luomuruoan etsimiseen. Enkä edelleenkään valitettavasti tiedä Tukholman ruohonjuurista tai ekoloista, niitä ei ole netissä eikä livenä vielä tullut vastaan.

Mutta kirppiksistä tiedän, ja niille ajattelin tämän  postauksen pyhittää. Asuin vaihtoaikani kalustamattomassa soluhuoneessa, joten heti ensimmäiseksi tutustuin Ruotsin kierrätyskeskukseen eli Myrornaan. Lopulta sain huonekaluja opiskelijatalon kellarista lainaan ja sängyn netistä. Myrornasta hankin maton, päiväpeitteen, pari tyynyä, kukkaruukun ja jalkalampun. Ja aika hyvältä näytti, vaikkei rahaa mennyt paljon :)
Hinnoittelu on sopivaa, mutta vaatteista osa on ehkä himpun verran Suomen kierrätyskeskuksen tasoa korkeampi. Toisaalta laatuvaatteita on helpompi löytää, ruotsalaiset kun tuntuvat heittävän todella huolettomasti jopa käyttämättömiä merkkivaatteita kierrätykseen. Myrornasta muistan ainakin ostaneeni sinapinkeltaisen uuden veroisen Tiger of Swedenin kauluspaidan, hinta taisi olla 14 euroa. Myrornia on keskustan alueella aika monta, esimerkiksi Södermalmilla ja Hötorgerin tuntumassa, kannattaa ennen reissua tsekata osotteet!

Toinen samantapainen monen putiikin pulju on Stadsmission. Stadsmissioniltakin voi löytää oikeastaan mitä vaan, ja hinnat ovat kohtuulliset. Ostin vaihtoaikana aika paljon vaatteita Stadsmissionista, halvalla. Stadsmissioneissa osataan ehkä lajitella vaatteet paremmin, niin että nuhjuisia ja huonokuntoisia vaatteita ei juuri ole. Ylipäätään Tukholman kirppiksillä tulee paljon vähemmän vastaan "lumppua" kuin Suomalaisilla kirppiksillä.

Kolmas suosikkini on Tukholman Emmaus aivan Slussenin vieressä. Se on siis Viking Linellä kaupunkiin saapuvilla aivan matkan varrella keskustaan. Ja taas olisi tarjolla hyväkuntoisia, usein ihan viime sesonkien vaatteita. Ja Emmauksesta kuten muistakin löytyy vaatteiden ohella kaikenlaista kodin tavaraa. Niitäkin on kiva katsella, mutta hankalahan se on jotain huonekalulöytöjä kuljettaa sieltä kotiin.


Suosittelen ehdottoman lämpimästi kirppiskierrosta Tukholmassa :) Kaupungissa on tietty paljon sellaisia kauppoja joita Suomeen ei ole rantautunut, ja sen takia voi olla hankalaa löytää aikaa kirppiskierrokselle, mutta  toisaalta kirppiksiltäkin voi löytää sellaisia uniikkeja aarteita, joita Suomessa ei koskaan tulisi vastaan. Toisaalta tukholamalaisilla kirppiksillä voi tulla vähän ahdistus länsinaapureitten kulutustottumusten takia, niin paljon "vanhoja" vaatteita tunnutaan heittävän koko ajan pois.

Ei kommentteja: