1.3.2011

Terveys lautasella

Ykköseltä tuli sunnuntaina todella mielenkiintoinen dokumentti, nimeltään Terveys lautasella. Se on katsottavissa areenassa kuukauden ajan, suosittelen!

Kaksituntisen dokumentin on tehnyt ranskalainen toimittaja, joka jaksaa mennä aiheessa mukavan syvälle. Dokumentissa ei ole vain pintapuolisesti käsitelty erilaisia tutkimuksia tai haastateltu eri aineista oireilevia ihmisiä, vaan käsitellyt aiheet on saatu melko kokonaisvaltaisesti haltuun. Toimittaja on haastatellut useita tutkijoita, elintarvikeviranomaisia ja kemianteollisuuden edustajia, ja hän on jaksanut lukea kiitettävän paljon erilaisia tutkimusraportteja ja muita asiakirjoja.

Dokumentissa keskitytään kolmeen aiheeseen: maatalouden torjunta-aineisiin, aspartaamiin ja bisfenoli A:han. Toimittaja käy ranskalaisten tuholaismyrkyistä sairastuneiden maanviljelijöiden kokouksessa. Myrkyille liikaa altistuneet viljelijät ovat sairastuneet mm. leukemiaan ja parkinsonin tautiin, ja tutkimuksissakin yhteys on löydetty. Viljelijöistä dokumentissa siirrytään torjunta-ainejäämiin ruoassa ja niiden raja-arvoihin.

Aspartaamista dokumentissa käy ilmi muun muassa se, että aine on markkinoille tulostaan lähtien ollut monien tutkijoiden mielestä myrkky. Ennen kuin aine pääsi markkinoille, joutuivat valmistajat tekemään tutkimuksen sen turvallisuudesta. Eläinkokeiden tulokset olivat kuitenkin sekavia ja epämääräisiä, eikä monikaan tutkija tunnu luottavan tuloksiin. Dokumentissa mainitaan myös, että korrelaatio aspartaamiteollisuuden rahoituksen ja tutkimustulosten välillä on 100 prosenttia. Kaikki tutkimukset, joita teollisuus on rahoittanut, ovat havainneet aineen turvalliseksi. Kaikki itsenäiset tutkimukset taas ovat löytäneet jotain haittoja terveydelle. Eli jutun pitäisi olla aika selvä. Mutta silti, jo 40 vuotta on kiistelty eikä ainetta ole kielletty!?

Dokumentissa kerrotaan myös, että päivittäisen bisfenoli A-annoksen saa helposti syömällä Heinzin ketsuppia!  Taidanpa itse syödä ketsuppia tästä lähtien vain lasipullosta, jos on tarve syödä sitä ollenkaan.. Lisäksi dokumentissa kerrottiin bisfenoli A:n ja sen kaltaisten hormonihäiritsijöiden toiminnasta kehossa. Hormonihäiritsijöihin ei päde sama logiikka kuin muihin myrkkyihin siitä, että pieninä määrinä ne eivät juuri saisi pahaa aikaan. Hormonihäiritsijöissä aivan pinetkin määrät voivat saada kehon sekaisin. Eli varsinkin bisfenoli A:n välttely taitaa saada uudet mittasuhteet meidän taloudessa!

Tässä tuli muutamia pointteja dokumentista, mutta paljon jäi vielä kertomatta. Eli se kannattaa ehdottomasti katsoa.

Ei kommentteja: