7.2.2011

Ikkunalaudalla vihertää

Viime päivinä aurinko on paistanut mukavasti, ja tänään huomasin ensimmäistä kertaa sen jo lämmittävänkin! Auringonpaisteessa on sekin hyvä puoli, että se mahdollistaa juttujen kasvattamisen. Meillä on tällä hetkellä ikkunalaudalla kasvamassa herneenversoja ja chilejä.

Herneenversoja on todella helppo kasvattaa, ja ne maistuu tosi hyvälle, eli herneelle :) Herneenversojen kasvatus menee yksinkertaisuudessaan näin: liota ihan tavallisia kuivattuja ruokaherneitä yön yli runsaassa vedessä. Laita ohut kerros multaa johonkin laakeaan astiaan. voit laittaa vähän multaa myös herneiden päälle, mutta ei ole pakko. Ripottele herneet aika väljästi multaan. Jos ne ovat tiiviisti kiinni toisissaan tai päällekkäin, ne homehtuvat helpommin. Kastele multaa, ja parin päivän jälkeen versojen pitäisi jo alkaa kasvamaan. Ja sitten vaan salaattiin, leivän päälle tai suoraan suuhun :) Jos versoja ei katkaise aivan tyvestä, ne kasvattaa vielä uuden varren tilalle.

Chilit kasvavat Richard Lindhin
suunnittelemassa Arabian kukkaruukussa
Chilien kanssa tarvitaan vähän enemmän pitkäjänteisyyttä. Viime kesänä saatiin valmiit taimet sukulaisilta, ja kahdesta taimesta riittikin satoa pitkään. Kesällä ja syksyllä söimme paljon chiliä, ja loput kuivatimme. Nyt käytimme kuivatetuista chileistä siemenet, eli samaa lajiketta on tulossa tänäkin kesänä. Siemenet laitettiin melko pintaan, vähän vain multaa päälle. Vajaa viikko kesti ennen kuin siemenet itivät, ja nyt pari viikkoa myöhemmin versot ovat 2-3 cm pitkät. Eli kasvuvauhti ei päätä huimaa, mutta loppukesästä pitäisi päästä korjaamaan satoa :)

Meillä ei ole puutarhaa tai parveketta, vaan ihan ikkunalaudalla kasvatetaan chilit loppuun asti. Jos ei halua ostaa kokonaista pussillista siemeniä tai kotona ei ole kuivattuja kokonaisia chilejä joista siemeniä voisi ottaa, niin myös kaupan tuoreet chilit kelpaavat. Viime kesäiset chilimme saivat alkunsa S-marketin tuorechileista, ja hyvin kasvoivat. 

Ei kommentteja: