6.2.2011

Lempikirppikset Helsingissä

Nyt kun viime postauksissa pääsin vauhtiin kirppisaiheessa, niin päätinpä samalla listata tämän hetkiset lempparikirppikseni täällä Helsingissä. Viime kuukausina on tullut kierrettyä kirpputoreilla sen verran, että varsinkin Helsingin keskustan tuntumassa olevat paikat ovat tulleet todella tutuksi. Itä- ja Pohjois-Helsingissä en ole kovin paljon pyörinyt.

Kirpputoreilta voi löytää ihan mitä vaan, joten se, kuinka hyvältä kirpputori tuntuu, riippuu tietenkin siitä, mitä etsii. Minä katselen mielelläni niin vaatteita, astioita kuin muitakin kodin tavaroita, joten tykkään eniten monipuolisista kirpputoreista. Lisäksi vaatemaku vaikuttaa siihen, minkälaisista kirpputoreista tykkää. Mulle löytö on useammin joku vanha suomalainen vaate kuin esimerkiksi aivan viimeistä sesonkia oleva vähän käytetty zaran mekko.

Kirpputoreja on vähän hankala laittaa järjestykseen valikoimien puolesta, koska valikoimissa ei ole mitään yhtenäistä linjaa, vaan mitä vaan voi löytyä mistä vaan. Mutta tavaran vaihtumisen ja hinnoittelun perusteella jotain päätelmiä voi tehdä. Lisäksi tilan määrä / ahtaus, henkilökunta ja yleinen fiilis vaikuttavat. Ja lempparit tietenkin vaihtuvat kaiken aikaa. Mutta tällä hetkellä tykkään näistä eniten:

1. Kierrätyskeskus. Valikoimaa on todella paljon, niin huonekalujen, vaatteiden, astioiden ja muiden pientavaroiden kuin kirjojenkin puolesta. Hinnat on sopivan alhaiset, ja tavara vaihtuu tiheään. Jos yhtäkkiä menettäisin kaikki tavarani, niin aloittaisin uusien hankkimisen juuri kierrätyskeskuksesta. Ja opiskelijat saa sieltä 20 prosentin alennuksenkin. Kyläsaaren kierrätyskeskus on isompi ja mielestäni kivempi kuin Hietalahden, mutta molemmista tykkään.

2. Emmaus. Varsinkin Lauttasaaren Emmauksesta tykkään kovasti. Ero Lauttasaaren ja Vallilan myymälöiden välillä tuntuisi olevan siinä, mitä lähialueiden asukkaat kirpputoreille tuovat. Eli Lauttasaarelaisten hyvätuloisuus näkyy kirpparilla. Emmauksillakin on sopivasti kaikkea, hyvät hinnat ja kiva fiilis.

3. Kaivarin kanuuna Eirassa. Iso, melko avara itsepalvelukirppis, josta voi löytää kivoja vaatteita. Kaivarin kanuuna ei ole ollut kovin kauan vielä olemassa, ja luulen, että moni eiralainen on vasta kirpputorin tultua lähinurkille keksinyt tyhjentää vaatekaappeja. Täältä voi löytyä astetta kalliimpia vaatemerkkejä.

4. Helsingin vapaaseurakunnan kirpputori Kampissa, osoitteessa Lapinrinne 2. Tämä on tällä hetkellä näin korkealla listauksessani, koska vasta hetki sitten älysin sen olemassaolon, ja ensimmäinen vierailu paikassa oli positiivinen yllätys. Kirpputori ei ole kovin suuri, mutta sielläkin on kuitenkin melko hyvin niin astioita, kirjoja kuin vaatteitakin. Ja vaateosasto tuntuu kuin suurelta mummun vinttikomerolta :) Voi olla, että seuraavalla kerralla huomaan kaikkien tavaroiden pysyneen samana, ja innostus tästä laskee.

5. Fida. Sörnäisten myymälä on Helsingin Fidoista mun lemppari, mutta myös Iso Roban myymälä on mukava, ja Hakaniemenkin kauppa on muuttunut parempaan suuntaan alkuvuoden remontin jälkeen. Fidoissa tavara tuntuu kulkevan myymälästä toiseen, eli sijainnin perusteella ei kauheasti voi päätellä valikoimasta. Fidoillakin osataan hinnoitella suhteellisen hyvin mielestäni.

6. Oranssitori. Itsepalvelukirppis Lauttasaaressa. Olen käynyt vain muutaman kerran, mutta aina on tuntunut löytyvän jotain laadukasta edullisesti. Kirppis on valoisa ja siisti, joten siellä on mukava pyöriä.

7.Samaria-myymälät. Kaikki kolme Helsingin myymälää ovat melko samankokoisia ja valikoimiltaan samanlaisia, mutta jostain syystä tykkään itse eniten ehkä Tunturikadun myymälästä, sitten Castreninkadun ja viimeiseksi Sturenkadun kaupasta. Kaikissa hinnoittelua voisi miettiä vähän uudestaan, sillä myymälät tuntuvat vähän ahtailta liian suuren tavaramäärän takia. Hinnoittelukin tosin riippuu vähän ostoksista, usein astiat ja kirjat saattavat olla edullisia vaikka vaatteisiin ja kenkiin olisi laitettu vähän liikaa hintaa.

8. Dom-itsepalvelukirpputori Mannerheimintiellä. Suhteellisen uusi kirpputori, joka tuntuu mukavan siistiltä ja sopivan kokoiselta. Vielä en ole tehnyt löytöjä Domilla, mutta siellä on aina mukava piipahtaa.

9. Jäähallin kirpputori. Viikonloppuisin toimivalta kirpputorilta voi tehdä vaikka kuinka hyviä löytöjä, varsinkin jos jaksaa raahautua paikalle heti myyjien purkaessa tavaroitaan siinä kahdeksan maissa. Jo yhdeksän aikaan paikka on yleensä niin täynnä ihmisiä, että mua alkaa ahdistaa. Siitä syystä jäähallin kirppis ei ole tätä korkeammalla listauksessa.

10. Valtterin kirpputori. Valtterissa on samat hyvät ja huonot puolet kuin jäähallin kirppiksessä. Toisistaan ne eroavat jonkin verran valikoimissa, Valtterilla tuntuu olevan enemmän nuoria myymässä vaatteitaan, jäähallilla on enemmän laidasta laitaan porukkaa ja tavaraa.

Tässä taisivat tulla mulle tärkeimmät paikat. Lisäksi toisinaan piipahdan näissä: Vastuunkantajien kirpputori, Hesy:n perintöpuoti Mäkelänkadulla, Jade, Pelastusarmeijan kirpputori Mannerheimintiellä, Siionin kirppis, ja tietenkin Hietalahden kirppis kesällä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Uusi JOTA kirpputori on paras (se on entinen Löytöretki kirppis, mutta omistaja on uusi)

Minusta, palvelu on todella hyvä, valikoima on iso ja hinnat ovat edullisia. Tykkäsin tästä paikasta ja suosittelen teille.
Se on auki ma-pe, 10-18 ja la 10-16
Mäkelänkatu 56, As.2, Helsinki