24.1.2011

Yrjönkadun uimahallissa, nakusillaan

Kävin viime viikolla ekaa kertaa Suomen ensimmäisessä julkisessa uimahallissa. Yrjönkadun uimahalli on valmistunut vuonna 1928, ja 80-vuotinen historia todella huokuu paikan tunnelmassa. Sisäänkäynti on hauskan ” Iso allas Simbassäng”-kyltin alla, ja aulassa tomera lipunmyyjä vastaanottaa asiakkaat rivakalla myyntitahdilla. Lipputiskiltä heti muutaman askeleen päässä onkin jo uima-allas, jota reunustaa vaatelokerot. Ymmärrän siis oikein hyvin, että uimahalli on edelleen vuoropäivinä naisten ja miesten käytössä. Tunnelma Yrjönkadulla on jotenkin aivan erilainen kuin tavallisissa uimahalleissa, ei kovin suomalainen eikä 2000-lukulainen. 

Ensi kerralla ajateltiin mennä testaamaan ”luksus”-yläkerta, johon kuuluu lepohytti, pyyhe, kylpytakki, laudealusta, uinti, höyrysauna, sähkösauna ja puulämmitteinen sauna. Yläkerrassa on myös kahvila, jossa myydään mm. luomuviiliä, sellerimehua ja luomuteetä. Pakko testata ensi kerralla :) Pääsymaksut eivät päätä huimaa: alakerta 4,6/2,3 ja yläkerta 12/6. 

Kuva:mtv3

Olisipa hauskaa päästä katsomaan, miltä meno Yrjönkadulla näytti silloin hallin avautuessa 20-luvulla. Kuinkahan kahden kerroksen kylpijät suhtautuivat toisiinsa? Ja oliko rinnakkain uiminen samanlainen paheksunnan kohde? Ainakaan vesijuoksijoita ei varmaan silloin paljon näkynyt :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen teksti. Taidankin mennä piakkoin kokeilemaan. Onko siellä pakko uida alasti?

Reetta kirjoitti...

Kiitti kommentista! Kannattaa tosiaan käydä kokeilemassa, Yrjönkadulla on tunnelmaa :)
Siellä voi uida joko nakuna tai uikkareissa. Aika lailla puolet uimareista on nakuna ja puolet uimapuvussa, joten kumminkaan päin ei erotu kummemmin joukosta.