23.1.2011

Kaj Franck 1911-1989


Tänä vuonna vietetään Kaj Franckin juhlavuotta, kun hänen syntymästään tulee kuluneeksi sata vuotta. Kaikille Franckin muotoilusta pitäville tämä tarkoittaa hyviä uutisia, sillä hänen työhön ja teoksiin pääsee tutustumaan tänään useamman näyttelyn, kirjan ja jopa postimerkkisarjan avulla! Mä olen vähän innoissani :)

Juhlavuoteen kuuluu mm. Designmuseon  iso näyttely 15.6.2011 alkaen, Suomen lasimuseon näyttely 18.2.2011 alkaen,  WSOY:n keväällä julkaisema kirja, Design Forum Finlandin syksyllä pitämä Franckin työtä käsittelevä seminaari  ja Franckin ajatusten merkitystä uudella tavalla analysoivan kirjan julkaisu.
Iittalan valikoimissa on sarja Franckin suunnittelemia juhlavuoden erikoistuotteita ja juhlavuoden kunniaksi julkaistaan erikoispostimerkkisarja.

Franck toimi sekä Nuutajärven että Arabian palveluksessa, ja loi monia suomalaisille tärkeitä esineitä. Franck on muihin suomalaisen lasitaiteen suuriin nimiin kuten Tapio Wirkkalaan ja Timo Sarpanevaan verrattuna muotokielessään ehkä pelkistetympi ja arkista käyttöä huomioivampi, ja ehkä juuri sen takia arvostan Frankin töitä niin paljon. Monet vuosikymmeniä suosiossa olleet lasi- ja posliiniesineet ovat selvä merkki siitä, että Franck osasi suunnitella toimivia ja kauniita esineitä. Tällä hetkellä Franckin tuotannosta mun top-5  ovat:




5. Juomalasi 5023, kartion edeltäjä. Myytiin pakkauksissa, joissa kaikki lasit oli eri värisiä. Ihanan nostalginen. Kuva:Laatutavara



4. Lokerovati. Valmistettu vuodesta 1957 asti ja edelleen tuotannossa. Kuva: Arabia








3. Pokaali –taidelasi. Mun ehkä suurin kirpputorifantasia on, että löytäisin tällaisia pokaaleja monta muutamalla eurolla, niin että voisin käyttää niitä viinilaseina :) 
Kuva: Designlasi









2.  Kilta/Teema. Franck suunnitteli Kilta-sarjan jo vuonna 1953, ja vuonna 1981 sarjaa muokattiin ja sille annettiin uusi nimi Teema. Franck suunnitteli sarjan vastaamaan paremmin ihmisten tarpeita, astioiden tuli olla monikäyttöisiä, helppoja käyttää ja puhdistaa sekä  yhdisteltävissä muihin astioihin. Ja hän onnistui suunnitelmissaan loistavasti, Teema on edelleen Arabian myydyin astiasarja. Kuva: Designmuseo







1.  Lehtokurppa vuodelta 1953. Oiva Toikka on Suomen virallinen lasilintumies, mutta tämä Franckin kurppa on vaan herkkyydessään aivan älyttömän kaunis. Kuva: Designmuseo


Ei ollutkaan niin helppoa tuo lemppareiden päättäminen, niin paljon hienoja esineitä Franck on sunnitellut!


Ei kommentteja: