25.1.2011

Minne menet Marimekko?

Olen koko ikäni tykännyt Marimekosta, ja käytössä ovat olleet niin laukut, pallo- ja raitapaidat, yöpaidat, verhot ja muut sisustuskankaatkin. Harmikseni Marimekko ei ole enää se sama suomalaisen laadun synonyymi kuin ennen. Yhä harvemmat Marimekon tuotteet tuotetaan Suomessa, eikä laatukaan ole sama kuin ennen. Äitini joskus 70-luvulla ostama olkalaukku oli mulla käytössä vielä 2000-luvun alussa, omani kesti 2000-luvun alusta vuosikymmenen loppupuolelle, ja vesan laukku on muuttanut väritystään ikävästi jo alle kahden vuoden käytön jälkeen. Suunta on siis selvästi alaspäin. Saman olen huomannut myös ostamissani Marimekon trikoovaatteissa, joista langat tuntuu lähtevän purkautumaan paljon helpommin kuin aikaisemmin.

Ihana , mutta kuinka suomalainen?


Marimekko kertoo nettisivuillaan, että vuonna 2009 alle puolet tuotteista tuotettiin yrityksen omilla tehtailla, ja alihankinnan määrä on kasvanut viime vuosina. Alihankinta on pääasiassa EU-alueella, mutta luulen, että valmistus on siirtymässä yhä enemmän Aasiaan. Nettisivuilla ei vielä näkynyt viime vuoden lukuja, mutta pelkään, että suunta on huonompaan päin. Eikä suomalaisuuskaan pelasta aina. Esimerkiksi laukut valmistetaan edelleen Marimekon omalla tehtaalla Suomessa, mutta kankaat on taidettu jossain vaiheessa vaihtaa kehnompiin. 
Ihana, mutta Thaimaassa valmistettu
Tämä kehitys on todella harmillista, sillä tykkään edelleen todella paljon Marimekon värikkäistä kuoseista ja hauskoista tuotteista. Hölmöltä tuntuu sekin, että Marimekon uudet Sukat makkaralla- juomalasit valmistetaan Thaimaassa. Niin kuin meillä ei täällä Suomessa olisi laadukkaita lasinvalmistajia? Jos lasit maksavat useamman kympin ja valmistusmaana on Thaimaa, niin voi vain pohtia, että mistä siinä itse asiassa maksaa. Eikä Iittala-tarrakaan olisi pelastanut tuotteita automaattisesti, osa Iittalan tuotteista kun tulee Thaimaasta myöskin. Mikä näitä lafkoja vaivaa?  

Ei kommentteja: