2.3.2011

Franck meillä

Tänä vuonna on Kaj Franckin juhlavuosi, niin kuin yhdessä postauksessa jo juttelinkin. Ajattelin juhlavuoden kunniaksi esitellä meiltä löytyvät Franckin suunnittelemat astiat. Ja löytyihin niitä! Franck on selvästi parhaiten taloudessamme esillä oleva muotoilija, eikä mikään ihmekään, olihan hän käytännöllisyyden ja yksinkertaisuuden peräänkuuluttaja.


Mistä suomalaisesta kodista ei löytyisi jotain Teema-sarjaan kuuluvia astioita? Teemaa on joka puolella, ja ymmärtäähän sen. Rasittavaa Teemassa on ainoastaan se, että matalia lautasia on valmistettu niin montaa eri kokoa, ettei ilman mittanauhaa uskalla ostaa uusia osia astiastoon. 


Franckin toinen kestosuosikki taitaa olla Kartio-lasit, mutta niitä meillä ei ole. Meillä on kuitenkin muutama Kartion edeltäjä eli 5023 -numeroinen lasi. Näitä valmistettiin 1950- ja 1960-luvuilla. Ostettiin nuo kolme kirpputorilta viime kesänä, ja tuon pienen snapsilasin ostin kierrätyskeskuksesta. Juomalaseissa ja snapsilasissa ei ihan kauheasti kokoeroa näy, ennen vanhaan juomalasit kun tuppasivat olevaan aika pieniä. Tästä syystä me ei taideta kerätä enempää näitä laseja, ja koitetaan keksiä noille kolmelle jotain muuta kuin juomakäyttöä. Noista väreistä tykkään ihan hirmuisesti.


Kartio-sarjan kaadin meillä on vaikkei laseja olekaan. Ja tuo vasemman puoleinen kaadin on nimeltään yksinkertaisesti mehukaadin, ja sitä on valmistettu 1950 ja 1960-luvuilla. Tuossa mehukaatimessa on alun perin ollut hieno rottinkikaulus. Mutta eihän semmoiset rottinkiosat valitettavasti vuosikymmenien pesuja kestä, joten niitä näkee nykyään tosi vähän.

Tällainen nimetön 1960-luvulla valmistettu väriverhomaljakko meille on kulkeutunut myös. Aika kuuskytlukulaisen värinen tuo on, mutta mun mielestä toi väriverho on todella hieno. Ei tällaisia tule enää kaupassa  vastaan.

Tämä Siena-niminen  kulho ei valitettavasti kuvassa meinaa oikein päästä oikeuksiinsa. Vain kulhon malli on Franckin käsialaa ja kuvion suunnitteli Esteri Tomula.

Viimeisenä esittelen Franckin Sargasso-sarjaan kuuluvan kaatimen. Sargasso-sarjan juttu on kuplat lasissa, ja sarjaa valmistettiin 1960-luvulta 1980-luvun alkuun. Kuplaista kirkasta lasia on aika hankala kuvata havainnollisesti, mutta jospa tuosta jotenkin saisi selvää. Tykkään kaatimesta paljon, mutta sille pitäisi löytää edustava paikka meiltä, niin että kuplalasi näkyisi kunnollla. Nyt se on joutunut vähän pimentoon kaapin päälle.

Ei kommentteja: