18.4.2011

Kolmas ulottuvuus

Yle on avannut mielenkiintoisen palvelun, jonka kautta on mahdollista katsoa dokumentteja ja elokuvia eri puolilta maailmaa. Kolmas ulottuvuus -sivuston ideana on näyttää maailman eri puolia, televisiossa kun tunnutaan yleensä keskittyvän vain länsimaihin. Jos kehitysmaita kuvataan, niin korkeintaan konfliktien tai muiden ongelmien kautta. Esimerkiksi viime vuonna suomalaisilla tv-kanavilla näytettiin noin 1700 elokuvaa, joista vain kolme oli tehty Afrikassa, kolme Lähi-idässä ja 15 Etelä-Amerikassa.


Suuri osa ohjelmista on näytetty telkkarissa jossain vaiheessa, mutta mukana on myös aivan uusia tuttavuuksia. Dokumenttien jakamista internetissä perustellaan sillä, että televisiossa Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolelta tulevat ohjelmat eivät välttämättä löydä yleisöään, ja maailmasta jo muutenkin kiinnostuneet ihmiset liikkuvat verkossa. Perustelut ontuvat mun mielestä aika paljon, sillä valtaosa ihmisistä ei siis edelleenkään näe kehitysmaita uudesta näkökulmasta kuvaavia ohjelmia. Jos ollaan jo laskettu, kuinka suuri osa telkkarin tarjonnasta on länsimaista ja kuinka kapean kuvan maailmasta se antaa, niin eikö juuri televisioon silloin haluttaisi lisää eri maista tulevia dokumentteja ja elokuvia? No, joka tapauksessa olen iloinen Kolmas ulottuvuus -palvelusta, olkoonkin vain netissä.



En ole vielä ehtinyt katsoa yhtään palvelun dokumenteista, mutta paljon mielenkiintoisia aiheita ohjelmissa vaikuttaisi olevan. Kuubalainen Kierrätyksen kuninkaat vaikuttaa mielenkiintoiselta, samoin Palvelija myytävänä -dokumentti, joka kertoo Libanonissa myytävien kolmen srilankalaisen palvelijan kohtalosta. Kiinalainen Äänestä minua-dokkari vaikuttaa myös mielenkiintoiselta. Ja aika moni muukin. On noissa hetkeksi katsomista, ja koko ajan tulee lisää..

Ei kommentteja: