23.4.2011

koivua ja nokkosta suukkuun

Pääsiäislomalla on hyvää aikaa suunnitella tulevan kesän seikkailuja. Toivon että mun retkistä suuri osa tulee suuntautumaan metsiin ja puskiin. Olen nääs päättänyt, että tulevana keväänä ja kesänä otan kaiken irti luonnon antimista. Tai ainakin enemmän kuin aikaisemmin.

Olen aina tykännyt marjastamisesta ja sienestämisestä, mutta siihen luonnonkasvien hyödyntäminen on aika lailla jäänytkin. Joskus olen kerännyt ja syönyt vähän nokkosia, mutta todella pienimuotoisesti. Tänä keväänä nokkosen ja muiden herkkujen hyötykäyttö saa uudet mittasuhteet!

En halua tehdä villiyrttien hyötykäytöstä kuitenkaan liian työlästä, etten lannistu kaikista mahdollisista keräilymahdollisuuksista. Koitan aloittaa villiyrttiurani ihan rennosti muutamalla kasvilla. Kasveja kehotetaan keräämään nuorina versoina, joten kevät on hyvä aika aktivoitua. Esimerkiksi nokkosesta voi keväällä kerätä kokonaiset versot, kun kesällä pitäisi ottaa vain ylimmät lehdet.

Kuva:Ilon Pisara


Nokkonen vanhana tuttuna on hyvä aloituskohde. Niitä pitäisi löytyä helposti, ja makukin on jo todettu hyväksi. Ajattelin kerätä osan pakkaseen pastakastikkeita ja muita ruokia varten, ja lisäksi kuivattaa lehtiä jonkun verran yrttiteetä varten. Nokkonen on mahtava kasvi muun muassa raudan, kalsiumin ja c-vitamiinin lähteenä. Esimerkiksi Frantsila suosittelee nokkostippoja nuorille, väsyneille ja kalpeille naisille. Vastaan kuvausta aika hyvin, joten onhan se testattava.

Lisäksi muun muassa koivunlehdet, vuohenputken lehdet ja voikukan lehdet tulisi kerätä aika pieninä ja tuoreina. Koivua ja voikukkaa ajattelin testata nokkosen lisäksi, niissä ei pitäisi ainakaan olla ongelmaa tunnistuksessa :) Voikukkaa suositellaan yrttijuomiin, mausteeksi ja lämpimiin ruokiin. Sen kerrotaan vahvistavan, virkistävän ja puhdistavan.  Koivua käytetään ainakin yrttijuomiin, ja sen lupaillaan puhdistavan ja lisäävän elämänvoiman virtausta.

Vielä pitäisi jatkaa opiskeluja, muun muassa Hortoilu-, Arktiset aromit- ja kaupunkiviljely-sivuilla löytyy paljon infoa. Tästä tää lähtee :)

Ei kommentteja: