15.7.2011

Luonnon särkylääke

En käytä mitään lääkkeitä säännöllisesti, mutta toisinaan joudun syömään päänsäryn tai levottomien jalkojen takia särkylääkkeitä. Lääkkeet eivät kammoksuta, mutta mieluummin olisin syömättä niitä. Nyt löysin Mauste ja terveyskasvit luonnossa -kirjasta hyvän vaihtoehdon purkista otettavalle särkylääkkeelle. Auttava aine on pumpulimaisten mesiangervon kukkien sisältämä metyylisalisyytti.


Kuva: yrttitarha.fi

Mesiangervon kerrotaan auttavan mm. päänsärkyyn, influenssan aiheuttamaan särkyyn ja reumaattiseen särkyyn. Lääkettä mesiangervosta saa laittamalla kuivattuja kukkia lasilliseen kylmää vettä ja antamalla hautua yön yli. Neste siivilöidään ja sitä nautitaan päivän mittaan tarpeen mukaan.

Mesiangervoa on käytetty särkyyn jo vuosituhansia, ja siitä on eristetty asetyylispireahappoa, jota alun perin käytettiin aspiriinissa. Vaikuttavia aineita on siis ihan oikeasti, eikä kyse ole mistään kukkaishuuhaasta :) Mesiangervoa kasvaa reippaanlaisesti ojissa, rannoilla ja niityillä, joten sadonkorjuun ei luulisi olevan turhan hankalaa. Testiin siis!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoiselle kuulostaa! Laitahan tänne kommenttia miten testissä kävi?

Reetta kirjoitti...

Joo, lupaan laittaa infoa :) Kerran jo laitoin yöksi jääkaappiin satsin, mutta sitten ei särkenytkään päätä seuraavana päivänä. Maistelin silti juomaa pikkuisen, ja maku on itse asiassa hyvä! aika jääteemäinen. Mutta onko siitä oikeasti apua särkyyn, se jää myöhemmin testattavaksi.