21.7.2011

ketunleipää ja tikkuhorsmaa


Kesäloman mökkireissulla villivihannesten hyödyntäminen jatkui, vaikka kasvukausi onkin monilla kasveilla jo vähän liian pitkällä. Keväällä vuohenputken ja poimulehden poimiminen oli helppoa, mutta nyt monet kasveista ovat turhan suuria ja puisia.

Ohjeita uhmaten päätin testata maitohorsman syömistä parsan tapaan näin keskikesän jälkeenkin, kun löysin suhteellisen tuoreen näköisiä versoja, jotka eivät olleet aloittaneet kukkimista. Ei siinä kovin hyvin käynyt :) Keräsin varret, keitin niitä hetken suolavedessä ja paistoin oliiviöljyssä valkosipulin kera. Sitten imeskeltiin valkosipulin ja öljyn maut tikuista, sillä kuituisten tikkujen syöminen oli hankalahkoa. Eli jos horsmat tuntuvat yhtään puisilta kerätessä, ne ovat sitä myös keittämisen ja paistamisen jälkeen. Ensi keväänä uusi yritys :)


ketunleipää


Onnistuneempia hortoilukokemuksia sain ketunleivästä. Pienten lehtien kerääminen ei vie kauan, koska ne kasvavat usein tiheästi ja nousevat helposti varsineen maasta. Laitoin ketunleipää salaatin joukkoon ja leivän päälle, ja hyvin maistui. Vaikka maku on aika hapan silloin kun ketunleipää syö sinällään, lehdet sopivat hyvin salaattiin, eikä maku ole pistävä. Ketunleipää voi kokeilla myös keiton maustamiseen, mutta sitä en ole vielä itse testannut.

Lisäksi keräsin horsman, metsämansikan ja vadelman lehtiä yrttiteetä varten. Kuivatin lehdet, mutta vielä en ole keitellyt niistä teetä. Syksymmällä on sitten kiva muistella kesän ja mökkimaisemien makuja teetä juoden.

Ei kommentteja: