27.8.2011

Päivän suositus: Arvokas ja herkullinen jäte

Satuin tällä viikolla telkkarin eteen juuri, kun tämä Arvokas ja herkullinen jäte -niminen laadukas saksalaisdokkari oli tulossa. Suosittelen katsomaan Areenasta! Katseluaikaa on vielä vajaan kuukauden verran jäljellä, eli hyvin ehtii.

Dokkarissa tuli monia hyviä pointteja ja tuoreita ajatuksia esiin. Siinä kerrottiin mm. leipäjätteellä lämpiävästä leipomosta, yhteisöpuutarhoista ja ruokajätteen valtavista määristä. Esimerkiksi ranskalaisella tukkutorilla päivän päätteeksi yli jäävät kalat menevät automaattisesti roskiin, oltuaan yhden päivän myynnissä.

Ohjelman ihastuttavinta antia oli korealaismuotoilijan esittelemät perinteisiin ruoansäilöntätapoihin perustuvat "ruokahyllyt". Kauniissa hyllyissä mm. kasviksia voi säilyttää huoneenlämmössä perinteisten niksien avulla. Esimerkiksi omenoiden tuottamat kaasut auttavat pitävät perunat tuoreina, ja porkkanat ja sellerit säilyvät pidempään, kun ne säilytetään pystysuorassa omilla hyllyillään (vaakasuorassa kasvikset käyttävät energiaansa päästäkseen "oikeaan" asentoon).

Dokumentissa kerrottiin myös, että jätteeksi päätyvällä ruoalla pystyttäisiin ruokkimaan maailman nälkäiset kolmeen kertaan. Eli maailmassa on ruokaa tarpeeksi kaikille, se on vaan väärissä paikoissa ja turhauttavan usein kaatopaikalla.

Ei kommentteja: