7.12.2011

Made In

Oho. monta kuukautta on kulunut viimeisestä blogitekstistä. Ainakin uusi työ ja talviunet ovat vieneet aikaani ja voimiani (gradu taas ei, ääh). Mutta nyt tuli pitkästä aikaa bloggausfiilis.

Haluan vinkata mielenkiintoisesta nettisivusta, jossa voi paljastaa kotimaiseksi pestyjä tuotteita. Suomen elintarviketyöläisten liitto haluaa kuluttajien kiinnittävän huomionsa paketeissa mainittuihin valmistusmaihin brändin ja paketin kyljessä olevan kuvan sijaan. Kuulostaa tällaiselle pidempiä toveja kaupan hyllyjen välissä seisoskelevalla ostosten tekijälle ihan perusjutulta, mutta harmittavan moni taitaa edelleen tehdä valintansa kertavilkaisun perusteella, ilman tarkempaa lukemista.

SEL:n sivuilla sanotaan näin:
Moni kuluttaja ei ole tietoinen, että esimerkiksi kotimaisella tuotemerkillä Suomessa myytävät Turun Sinappi ja HK Amerikan pekoni tehdään Puolassa, Jenkki-purukumi Turkissa, Elovena-kauramurot Saksassa, Jyväshyvän Paussi-keksit Tsekissä sekä Arla Ingmanin raejuusto ja Ingmariini-levite Ruotsissa
Onhan se aika pirullista, että muropaketti, jonka kyljessä kansallispukuun pukeutunut vaalea "elovenatyttö" koreilee, sisältää saksalaisia muroja.

Seuraavaksi toivoisin, että jauho- ja leipäpaketeissa kerrottaisiin tarkemmin viljojen alkuperämaa. En ole aivan varma, kuinka paketin kyljessä ilmoitettava valmistusmaa käytännössä määräytyy. Käsittääkseni riittää, että esimerkiksi jauhot pussitetaan Suomessa, niin valmistusmaana voidaan ilmoittaa Suomi. Juuri muutama päivä sitten puuroryynejä valitessani ihmettelin, kuinka harvassa kaurapaketissa oli avainlippu-merkki. Ehkä siksi, että merkki maksaa, mutta luultavasti siksi, että tuotteen kotimaisuusaste ei riitä sertifikaatin saamiseen. Ja leivässä viljan alkuperästä tuntuu olevan vielä harvemmin tarkkaa tietoa.

Kaipa sitä pitäisi pommittaa tuotteiden valmistajia ja myyjiä enemmän kysymyksillä tuotteiden alkuperästä. Harmi vaan, että kukaan ei pakota vastaamaan kuluttajien kysymyksiin. Viime maaliskuussa lähetin Bonne-juomille kysymyksen valmistamiensa marjasoseiden alkuperämaasta ja pakkaustavasta. Sataprosenttinen marjavalmiste, joka on valmistettu Suomessa, kuulostaa hyvältä, mutta kaikista eniten mua kiinnostaa, missä marjat ovat kasvaneet. Samalla kysyin pakkaustavasta ja siitä, onko pakkausten kenties ulkomaisissa vadelmissa mahdollinen norovirusriski. Vastausta kysymyksiini ei koskaan kuulunut, joten ei ole nuo marjasoseet oikein enää houkuttaneet.

Ei kommentteja: